Gepersonaliseerde video campagne proces

10 mei 2017
Gepersonaliseerde video expert

Door veel te werken met bedrijven in verschillende industrieën, hebben wij iets interessants ontdekt: marketing afdelingen zijn vaak angstig als het aankomt op het creëren en inzetten van gepersonaliseerde video. De eerste stappen van een gepersonaliseerde video campagne zijn hetzelfde als in elk ander marketing initiatief: het opstellen van doelen, marktonderzoek, en brainstormen over nieuwe manieren om de doelgroep te bereiken.

De ontdekkingsfase

Hoewel het verleidelijk is om gelijk met het creatieve gedeelte te starten, is beginnen met ontdekken een betere eerste stap. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je campagne bijdraagt aan het behalen van je vooropgestelde doelen. Allereerst is het essentieel om de doelstellingen en KPI’s van jouw bedrijf, zowel zakelijk als betrokkenheid, te bepalen voor de marketing campagne in het algemeen en de video in het bijzonder. Dit kan o.a. de volgende punten bevatten:

  • Churn vermindering. Met churn bedoelen we de frequentie waarmee klanten van leverancier switchen op basis van verleidelijke aanbiedingen van concurrentleveranciers.
  • Tevredenheid / NPS. De Net Promoter Score, afgekort NPS, is een eenvoudige manier om de klantenloyaliteit van een organisatie te meten.
  • Succespercentage
  • E-registratie

Vervolgens ga je de doelgroep analyseren, zodat je deze informatie kunt verwerken in je gepersonaliseerde video.

  • Wie is je doelgroep?
  • Wie zijn hun belangrijkste beïnvloeders en beslissers?
  • Welke informatie is interessant voor je doelgroep en/of hebben zij deze informatie op de een of andere manier nodig?
  • Hoe zal de (gepersonaliseerde) video passen in de customer journey?

Denk na over de gegevens waar je toegang tot hebt – persoonlijke gegevens van huidige klanten, hun activiteiten en hun uitdagingen – en hoe je deze gegevens kunt verwerken om video’s voor hen relevant(er) te maken. Bepaal of de informatie in het CRM betrouwbaar is en of de gegevens die in het systeem staan logisch zijn. Zoek uit van welke afbeeldingen of andere media je gebruik zou kunnen maken in je gepersonaliseerde video, zoals productfoto’s of relatiebeheerder beelden.

Tot slot, denk na over jouw merk, de algemene boodschap, en terugkerende thema’s. Denk na over nieuwe berichten die je wilt sturen naar je publiek en hoe deze passen bij het huidige merk. Beoordelingen van je merk moeten bestaan uit zowel interne als externe inzichten, zoals reviews, zoekresultaten, en vergelijkingen met concurrenten.

De ontdekkingssessie belicht verschillende perspectieven tussen teamleden en zorgt ervoor dat iedereen op hetzelfde level zit, dit zorgt ervoor dat er geen tijd en geld verspilt wordt aan conflicten die pas in een later stadium worden opgelost.

Het creatieve proces

Nadat je je boodschap en merk hebt aangescherpt en je doelgroep en KPI verwachtingen hebt gedefinieerd, is het tijd om te beginnen aan het leuke gedeelte: het creatieve proces.

De eerste paar weken moeten worden besteed aan het brainstormen, het voorstellen, herziening, en vervolgens het afronden van een samenhangend concept, script en storyboard, waarin zowel visuele en tekstelementen van de video zijn opgenomen. Denk na over hoe je ervoor kunt zorgen dat je gepersonaliseerde video’s hun eigen taal, stijl, thema, en toon hebben. Unieke video’s hebben een grote impact, wat ervoor zal zorgen dat de boodschap blijft hangen bij de kijker. Kijk naar een aantal video’s die viral zijn gegaan, dit zal helpen om inspiratie op te doen voor jouw eigen video’s en zal het creatieve proces stimuleren. Ook al is een gepersonaliseerde video eigenlijk een reeks van regels en bewegende beelden, toch moet je op zoek naar vernieuwende manieren om de kijker aan te spreken. Het moeten lijken alsof je face-to-face tegen hem of haar praat.

Hoe meer gepersonaliseerde elementen je kunt bedenken, hoe meer elke klant zal voelen alsof dit iets is wat speciaal voor hem of haar gemaakt is. Hoe zal je script of storyboard werken in verschillende gevallen? Zal het werken voor iemand die 6 maanden geleden klant geworden is en een klant die gisteren is toegetreden? Houdt rekening met zoveel mogelijk variabelen die je kunt bedenken in de ontdekkingsfase, en test de variabelen in het creatieve proces.

Het kiezen van de structuur, de hoofdlijnen en de inhoud die je kunt personaliseren is het belangrijkste deel van het creatieve proces. Kijk naar de personalisatie van je video op twee niveaus:

  • De structuur van de video kan worden gewijzigd op basis van de gegevens. Scènes kunnen worden toegevoegd, vervangen of de volgorde kan worden veranderd afhankelijk van de klant.
  • De inhoud van elke scène kan veranderen. Tekst en afbeeldingen kunnen worden vervangen voor elke klant, maar ook gesproken tekst, geluidseffecten enzovoort.

Als dit een normale video was, zou dit het einde van het proces zijn. Echter, met een gepersonaliseerde video is dit anders. Zodra het creatieve werk is gedaan, is er nog werk te doen in de opbouw van het storyboard, de integratie van de gegevens en het optimaliseren van de manier waarop het eindproduct zal worden geleverd.

Het organiseren en uitvoeren van een effectief, complexe video campagne is een lastige taak voor de marketing afdelingen. Dat is waar Tuavid kan helpen. Wij regelen elke stap in het proces van het creëren van een gepersonaliseerde video terwijl we dichtbij de creativiteit van het bedrijf blijven. We komen met vernieuwende ideeën en uiteindelijke produceren we een gepersonaliseerde video die jouw klanten volledig zal aanspreken en die zeker zal blijven hangen.