Gepersonaliseerde video KPI’s

4 mei 2017
Gepersonaliseerde video expert

Als een marketeer heb je waarschijnlijk constant moeite met het duidelijk maken van jouw boodschap, het kort en krachtig maken van de teksten en het kiezen van de perfecte call to action (CTA) voor elke campagne.

Wat je echter niet realiseert is dat je erg gelimiteerd bent als jouw gehele campagne enkel wordt gebaseerd op tekstuele communicatie. In wezen hoef je alleen te werken met een kort bericht dat jouw publiek kan motiveren om een bepaalde actie te ondernemen.

Ter vergelijking, depersonaliseerde video’s bieden je de kans om doelen te bereiken in vier verschillende afmetingen van één campagne. Ondanks het veel voordelen en mogelijkheden teweegbrengt, zorgt het wel ervoor dat het meten van het succes van de campagne ingewikkelder wordt.

Ter vereenvoudiging kunnen gepersonaliseerde video-projecten worden gemeten door vier verschillende KPI sets, elk hiervan gerelateerd met een bepaald zakelijk doel. Deze set heet “B.E.S.T” en zal je de meest uitgebreide beoordeling geven van het succes van jouw gepersonaliseerde videocampagne:

Business

Business is misschien wel de meest belangrijke KPI set van allemaal. Deze set toont de totale impact van jouw videoproject en is grotendeels afhankelijk van de mate waarin de video de kijkers stimuleert om in actie te komen, zoals klikken op de CTA-knop op het einde van de video.

De meest cruciale business KPI die je moet meten is het conversie rate. Elke video zou moet eindigen met een CTA, die de kijker uitnodigt een gewenste actie uit te voeren. De CTA is de reden van het opbouwen en uitvoeren van een campagne – en het kan gebruikt worden voor acties zoals: het veranderen van abonnementen; downloaden van een mobiele app; activeren van een onlineaccount; het invullen van ontbrekende informatie of voor het aanbieden van complementaire diensten. Vergelijkbaar met elke andere marketingcampagne zijn gepersonaliseerde video’s ook gemeten door de conversie rates.

Engagement

Als je kijkers niet geëngageerd zijn zal je bedrijf niet groeien. Terwijl de distributiekanalen van gepersonaliseerde video’s gevarieerd zijn en onder andere: sociale media, de eigen e-portal van een klant, sms, pre-rolls en meer bevat, blijft e-mail de meest voorkomende en de meest vitale manier om een kijker een geëngageerd perspectief te geven.

Wat zijn de 3 belangrijkste factoren die deel uitmaken van video engagement?

Open Rate:

Hoeveel mensen van de doelgroep lijst van jouw campagne opende de mail waar de persoonlijke video in stond? Gemiddeld boost het woord “video” in een onderwerp regel de open rate met 19%, wanneer er staat dat het een gepersonaliseerde video is piekt de ‘open rate’ aanzienlijk.

Viewing Rate:

Nadat de e-mail wordt geopend, welk percentage van de ontvangers klikt daadwerkelijk door om de video te bekijken? Dit is waar personalisatie een verschil maakt. Terwijl grote budget video’s relatief weinig bekeken worden, is de ‘Viewers Rate’ van gepersonaliseerde video’s groter dan 67%.

Video Completion Rate:

Hierin zien we de grootste inpact. Vanwege personalisatie zullen de meeste kijkers de video tot het einde kijken.

Satisfaction

Een van de belangrijkste doelstellingen van een video-marketingcampagne is om kijkers je merk leuker te vinden van voorheen. Dit kan leiden tot grotere loyaliteit en klantbehoud.

Video is het enige kanaal dat emoties kan veroorzaken, geef jouw klanten het gevoel dat jouw merk ze bij de naam kent en verbeter zo hun connectie met het bedrijf. Gepersonaliseerde video’s leveren een uitstekende klantenervaring die kan worden gemeten door de volgende KPI’s:

Net Promoter Score (NPS) – Zouden je klanten jou aanraden? Weten welk percentage van je klanten promotors, tegenstanders of neutraal zijn kunnen je helpen om merkpleiters te identificeren, evenals het verzorgen van extra aandacht voor de klanten wiens relatie met het bedrijf moet verbeteren.

Customer Satisfaction Index (CSI) – Dit wordt meestal gemeten door het antwoord op de vraag: ‘Wilt u dergelijke video’s ontvangen in de toekomst?’. De beste manier om erachter te komen of je de juiste snaar raakt is om het simpelweg aan je kijkers te vragen wat ze denken. Waaronder een enquête aan het einde van de video is een geweldige manier om de tevredenheid van de kijker te meten en om erachter te komen welke veranderingen je moet maken, zodat je de volgende campagne nog succesvoller bent.

Churn Rate/Retention – Het bereiken van de klant, of het nu doormiddel van video of een ander personalisatie-project is, zou één hoofddoel moeten hebben – zorgen dat ze blijven hangen. Afnemende churn rate of toenemende retention zou het doel moeten zijn van elk bedrijf.

Technical

Tot slot, hoewel veel marketeers deze specificaties over willen slaan, is het van essentieel belang om de technische aspecten van jouw campagne te begrijpen.

Wat was de gemiddelde reactietijd van de kijker? Waren er gaandeweg foutjes of moeilijkheden? Bijvoorbeeld, hadden bepaalde toestellen problemen met het afspelen van de video’s? Welke uren op de dag werd de video het meest actief bekeken? Welke leeftijden voelden zich het meest geëngageerd met jouw video? Deze feiten weten zal je helpen je publiek te leren kennen, de boodschap verfijnen, de betrokkenheid van kijkers verhogen en de algehele doeltreffendheid van toekomstige campagnes te verbeteren.

Samenvattend, in de overvolle online wereld van onverschillige klanten hebben gepersonaliseerde video’s de exclusieve bevoegdheid om resultaten in 4 verschillende dimensie tegelijk te behalen. Weten hoe succesvol je bent in elk van deze dimensies zal je helpen om in de toekomst gepersonaliseerde videocampagnes op te zetten en die te meten doormiddel van de B.E.S.T KPI’s.